مهندس بهداشت کیست و چه وظایفی دارد؟

مهندس بهداشت شخصی است که برای رفع مشکلات موجود در محیط‌های کاری و ایده‌آل‌سازی این محیط فعالیت می‌کند و می‌بایست عوامل زیان‌آور فیزیکی و شیمیایی، امکان بروز بیماری‌ها و آسیب‌ها و حوادث را شناسایی کند و در راستای پیشگیری از بروز چنین آسیب‌هایی اقدام نماید. هدف اصلی از حضور چنین شخصی در محیط‌های کاری ایجاد ایمنی برای کارگران و پرسنل پروژه و به‌حداقل‌رساندن احتمال جراحات و عوارض شغلی است. از دیگر وظایف مهندس بهداشت حرفه‌ای می‌توان به تشکیل پرونده پزشکی برای پرسنل پروژه و بررسی وضعیت سلامتی آنها، بازرسی فنی محیط پروژه، آموزش چگونگی استفاده از وسیله‌های حفاظت فردی به پرسنل، پیشگیری از بیماری‌ها و حوادث شغلی، بهینه‌سازی روش کار در کارخانه‌ها، بررسی میزان عوامل زیان‌آور و ارائه راهکار درباره رفع یا کاهش آنها و… اشاره کرد.

انواع شرایط مندرج در دستورالعمل HSE:

  • شرایط عادی: در این شرایط سلامت شغلی در محل کار حاکم است و تمامی افراد مشغول کار روزمره خود هستند و همه چیز تحت کنترل است.
  • شرایط غیرعادی: با اینکه همه چیز طبق برنامه‌ریزی جلو می‌رود و تحت کنترل است؛ اما یک کار غیرمعمول در حال انجام است و سلامت شغلی در محل کار حاکم است.
  • شرایط اضطراری: شرایطی که اتفاقی ناگواری رخ داده است و در صورت اقدام به‌موقع، نتیجه ناگواری رخ نخواهد داد.
  • شرایط بحرانی: شرایطی که در آن توانایی ما در کنترل شرایط ناگوار کافی نیست و سلامت شغلی در خطر است.
  • فاجعه: شرایطی است که برای مدیریت آن و جلوگیری از به‌ خطر افتادن جان و سلامتی تمامی کارگران، مجبوریم سلامتی بخشی از پرسنل را به خطر بیندازیم.

آیا اجرای دستورالعمل ایمنی، بهداشت و محیط‌ زیست برای تمامی اصناف الزامی است؟

طبق اصل ۸۵ قانون کار، دستورالعمل‌های لازم برای حفاظت از جان و سلامتی نیروی انسانی و منابع مادی کشور توسط شورای عالی حفاظت فنی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تدوین شده است. هدف از تدوین این دستورالعمل جلوگیری از بروز بیماری و حادثه برای کارگران و محیط کاری است و از این رو، تبعیت از این قانون برای کلیه کارگاه‌ها، کارفرمایان، کارگران و کارآموزان الزامی است.

بیشتر بخوانید : مهارگذاری یا انکراژ چیست؟

سازمان‌های فعال در حوزه بهداشت حرفه‌ای و دستورالعمل ایمنی، بهداشت و محیط‌ زیست :

دستورالعمل ایمنی، بهداشت و محیط‌ زیست و حوزه بهداشت حرفه‌ای امروزه در تمامی نقاط جهان به‌ویژه در کشورهای صنعتی موردتوجه بوده و سازمان‌های مختلفی در حوزه فعال هستند. از جمله سازمان‌های فعال در این حوزه می‌توان از سازمان بین‌المللی کار (ILO)، سازمان بهداشت جهانی (WHO)، سازمان بهداشت و ایمنی صنعتی (OSHA)، مرکز پژوهش‌های ملی بهداشت و ایمنی شغلی (NIOSH) و انجمن ملی حفاظت در برابر آتش‌سوزی (NFPA) نام برد.

بیشتر بخوانید : نیلینگ (Nailing) یا میخکوبی چیست؟

جمع‌بندی:

با مطالعه این مطلب دریافتیم که دستورالعمل ایمنی، بهداشت و محیط‌ زیست امری لازم‌الاجرا و ضروری برای تمام واحد‌های کارگاهی است و در صورتی که این دستورالعمل رعایت نشود، ممکن است ضررهای جبران‌ناپذیری را به همراه داشته باشد؛ بنابراین، توصیه می‌شود تا در تمامی کارگاه‌ها و کارخانه‌ها از این دستورالعمل پیروی کنید تا حوادث ناگواری رخ ندهد.

  1. فرشید

    15 تیر 1403

    سلام این پست شما عالی بود

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط